25 децембар 2006

Божић? Кад то беше (и чији)

Знам да сво обо знамо, чули смо ову причу много пута, али хајде да је рекапитулирамо још једном:
Божић се слави 25. децембра. И ниједног другог датума. Међутим, хришћанске земље користе 3 календара – јулијански (најстарији, најнетачнији, познат у србији као српски или православни, оба имена су ВРЛО погрешна), грегоријански (новијег датума, тачнији од јулијанског, у употреби у католичким и протестантским земљама) и Трпковићев (познат и као Миланковићев, мада га Миланковић није измислио, измислио га је извесни Коста Трпковић, учитељ из Јагодине, а Миланковић га је само представио на једном конгресу православних цркава где се дискутовало о промени календара).

Друга два календара ће се поклапати још много година, тако да неписмени Срби причају како Грци славе „католички“ Божић, а ми славимо православни. Заправо, пошто смо ми Срби познати као пизде које се крију иза руске сукње, а представник Русије није дошао на поменути конгрес, СПЦ је одлучила на слави некакав клизни Божић, и да држи вернике у убеђењу да је Божић 7.1.

Било би лепо поживети још стотинак година и смејати се у фацу свим незналицама кад се буду питали зашто се од 2101. „православни-српски“ слави 8. јануара!

Нема коментара: